Marian Dragulescu: „Cu Andreea Răducanu am fost prieteni când eram sportivi”

11
marian dragulescu
marian dragulescu

Marele campion Marian Drăgulescu a fost invitatul lui Marius Stoica și Alex Minculescu în stdioul matinalului București Fm, BeFm De Dimineata, povestind cum se pregătește pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo și amintindu-și lucruri interesante din cei 25 de ani de activitate. Multiplul campion are și o viziune asupra viitorului gimnasticii românești, aflată într-un moment de impas.

„Am obișnuit românii să venim cu o grămadă de medalii acasă. Dacă acum 15 ani spunea cineva antrenorului meu ca România nu se va califica la Jocurile Olimpice, el nu ar fi crezut.”

O prietenie care nu mai există

Cu o cariera impresionantă la activ, sportivul crede ca succesul său și parcursul se datorează faptului că și-a văzut de treabă. ”Eu mi-am văzut de treabă, de antrenamente, am ambiție mare. Motivația există. Ar trebui un plan pe termen mediu și lung încă de la Federație și cluburi până la loturile olimpice. Între antrenori și sportivi ar trebui o comunicare mai bună și aplicate alte metode, că mi se pare că acum nu funcționează nimic.”

Legat de situația prezentă și de relația sa cu Federația, Marian Drăgulescu explică: ”Cu Andreea Răducanu am fost prieteni când eram sportivi. După ce a preluat funcția, comunicarea nu a mai funcționat. Eu am încercat, dar nu gâdim la fel. Acum avem condiții mai multe decât aveam în perioada 2000 – 2008.”

Dacă este sau nu un sport bănos, Marian punctează: ”Sportul înseamnă sănătate și mișcare, în primul rând. Dacă ești foarte bun în gimnastică ajungi să câștigi și ceva bănuți, se deschid și multe uși. În afară lucrurile stau altfel. Tot vorbesc cu lumea și pot spune că generația de azi are foarte multe tentații. Mă uit afară: ruși, americani, chinezi, etc. Și ei sunt tot la vârsta adolescenței și uite că muncesc și aduc performanță. Asta nu e o scuză, cu distracția. Le poți face pe toate. Să fie un echilibru.”

Se gândește la retragere

Marian Drăgulescu a spus lui Marius Stoica și Alex Minculescu că se gândește să se retragă după Jocurile Olimpice. Mai mult, el le-a dat și o idee: ”După olimpiadă, de la anul putem face un film despre viața mea. Am observat în atrenamente… corpul nu mai are relfexe. Articulațiile și reflexele, explozia… Cum eu sunt bun pe sărituri și pe sol, am nevoie de asta. Atunci când intrăm în competiție mai vine adrenalina, motivația. Dar la pregătire e mai greu.”

Gimnastul nu exclude varianta antrenoratului. ”După Olimpiadă, dacă mă retrag, trebuie să ajut acest sport din altă poziție. Cei din Federație trebuie să intre în sală, să vadă ce nu merge. În continuare se practică metode învechite, există program fix. În spate e foarte multă muncă psihologică.”

De la momentul celebrei sărituri care îi poartă numele, Marian spune că a vrut să mai creeze încă una. ”Eu am mai tot încercat sărituri. Acum, am hotărât cu antrenorul meu să schimbăm ordinea săriturii. A doua trebuie să o controlez mai bine. Asta pentru că învățăm din greșeli și din ce nu a funcționat.”

Referitor la cum a creat ”săritura Drăgulescu”, gimnastul spune: ”Eu mă inspiram de la competiție la competiție. Când am inventat săritura Drăgulescu nu am avut de la cine să mă inspir. Acum 20 de ani am inventat-o dintr-o frustrare de-ale mea. După 3 competiții, în care îmi doream mult să iau o medalie, m-am gâdnit mult până când mi-a venit ideea.”

25 de ani cu ambiție. Marian își amintește că în 2004, când a câștigat 4 medalii de aur, nu fusese inițial inclus în lot. ”În 2004, am avut un moment în care nu fusesem inclus in lot. M-am certat cu antrenorul și am fost inclus și am ajuns să câștig 4 medalii de aur!”

”L-am prins și pe Dan Burincă (1996), am prins multe generații! Sunt recunoscător și bucuros că am reușit să mă adaptez. Încerc să văd mereu jumătatea plină a paharului. Nu mă demotivează eșecul, mă ambiționează și mai trare. Nu repet aceeași greșeala. În gimnastică trebuie să ai curaj!”, a concluzionat Marian Drăgulescu.